Idealne placki z kaszy jaglanej – przepisy i podanie

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, jakie możemy wprowadzić na stałe do naszego menu. Jednocześnie szybko nudzi się w smaku, szczególnie jeśli robi się ją wyłącznie w wersji klasycznej. Doskonałą odmianą będą placki z kaszy jaglanej – oczarują smakiem, a ponieważ można je podawać z mnóstwem pysznych dodatków, polubi je cała rodzina!

Pomysły na urozmaicone placki z kaszy jaglanej

Wykonanie placków na bazie jaglanej kaszy jest wyjątkowo proste. Gotujemy pół szklanki kaszy jaglanej, a następnie blendujemy ją na jednolitą masę. Dodajemy szklankę mąki lub po połowie szklanki mąki razowej plus pszennej (miks smakuje świetnie!), dodajemy płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i odrobinę sody oczyszczonej. Do mieszanej cały czas masy wlewamy szklankę mleka i trochę, ale naprawdę niewiele wody gazowanej. Dalej dwa jajka, dwie łyżki cukru, szczyptę soli.

Z czym podawać placki z kaszy jaglanej? Kluczem do urozmaiconego smaku będą dodatki, do wyboru np.

  • Jabłka – zawsze dobre! Warto wypróbować i słodkie i kwaśne, zależnie od preferencji
  • Gruszki – najlepiej soczyste, dojrzałe. Unikajmy twardych jak kamień
  • Morela lub brzoskwinia – miękkie, soczyste
  • Cynamon
  • Sok z agawy lub syrop klonowy

Owoce wrzucamy do ciasta, najlepiej w wersji maksymalnie rozdrobnionej i zblendowanej, ale jeśli chcemy poczuć ich smak mocniej, to wtedy wystarczy pokroić je na cząstki lub plastry. Syropy lub soki, a także innego rodzaju polewy – wyłącznie do polania już gotowych placuszków.
Smażenie: obustronnie po ok 2 minuty, najlepiej na łyżce oleju.