Czosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie

Niedźwiedzia odmiana czosnku jest pełna wartościowych dla naszego zdrowia mikroelementów. Mamy tu potas, magnez, fosfor, selen, wapń i żelazo, cenne witaminy z grupy B1, B2, B3 i witaminę C oraz całą gamę substancji czynnych, które zapobiegają chorobom i poprawiają odporność. To jedno z tych warzyw, które stanowi swoisty, naturalny antybiotyk!

Czosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie. To warto wiedzieć!

Czosnek pospolity i niedźwiedzi to dwie różne odmiany, ale wszystkie właściwości tego pierwszego, ma i drugi. Jednocześnie niedźwiedzi gatunek ma w sobie znacznie więcej mikroelementów, które dobrze wpływają na organizm i pozwalają mu lepiej walczyć z chorobami.

Czosnek niedźwiedzi – właściwości i zastosowanie

Zastosowanie: wsparcie przy leczeniu przeziębień i grypy, wydatny dodatek do diet odchudzających (wspomaga trawienie i je przyspiesza), pomoc przy terapiach antymiażdżycowych i ogólnej poprawie odporności organizmu. Czosnek ten można stosować na wiele różnych sposobów: dodając go do posiłków w całości, w formie mielonej, siekanej czy nawet żując tylko jego liście.

Właściwości:

  • Poprawa stanu układu odpornościowego – mikroelementy i witaminy zawarte w czosnku niedźwiedzim dbają o układ immunologiczny i jego prawidłowe funkcjonowanie
  • Pobudzenie trawienia
  • Wpływ pozytywny na całą florę bakteryjną jelit
  • Obniżanie ciśnienie krwi (szczególnie cenne dla wysokociśnieniowców)
  • Właściwości przeciwpasożytnicze i antybakteryjne
  • Zmniejszanie ryzyka zachorowania na miażdżycę

Czosnek niedźwiedzi powinien się znajdować w każdym domu.